torsdag, februari 26, 2009

Om den fria kunskapen

Studiesociala kommittén vill förkorta den allmänna rätten till studiemedel till fyra år, med möjlighet till ytterligare två års förlängning. Men då måste studenten vara klar med tre års studier inom fyra år, annars blir han eller hon utan. Dessutom kommer det enligt förslaget att krävas tillstånd vid byte av studiegång.

För det första är de föreslagna tidsramarna något otidsenliga. Nog för att man som student kan ta ut en kandidatexamen efter tre års studier, men svenska universitetsutbildningar är inte längre uppbyggda kring fyraåriga magisterprogram, utan kring femåriga masterprogram. Detta är kanske något som har gått den Studiesociala kommittén förbi.

För det andra gynnar förslaget enbart de resursstarka, vare sig det gäller resurser i form av föräldrakapital, oproblematiska sociala förhållanden eller sällsynt målmedvetenhet. Att byta tilltänkt yrkesbana kommer kanske i framtiden att innebära att du står med mössan i handen framför staten, bedjandes om anstånd att få möjlighet att lära dig något annat. Och om du av någon anledning mår dåligt måste staten först registrera dig som tillräckligt sjuk för att få möjlighet till ytterligare studieuppehåll.

Vill du verkligen inte bli inköpare, vaa?! Jodå, det klarar du nog skaru se! Och så dåligt ser du faktiskt inte ut att må!

Eftersom det uppenbarligen ligger effektivitetskalkyler bakom det här förslaget, ska det bli intressant att se hur effektiva framtida, imbecilla, desillusionerade ingenjörer kommer att vara i samhällets tjänst. Revolution vore i detta sammanhang snarare att se som en from förhoppning än som något av gudarna förutbestämt.

Många menar att nationalstaten är på tillbakagång, att den förlorar alltmer inflytande till den privata marknaden. Hur det än må vara med den saken så är åtminstone detta förslag ett exempel på att när staten väl vill utöva makt, då vill den göra det som vore den ett företag.

3 kommentarer:

Agnes sa...

Usch, säger jag om förslaget.

Men dig saknar jag, i detta nu, idag. Var med mig.

Ivar sa...

Ja det är så idiotiskt att man häpnar. Förslaget är så absurt verklighetsfrämmande att man måste lägga sig ner en stund och ta en angry-nap.

Hur kan man parallellt med Bologna-processen föreslå det här? Undrar hur många som bara blir halvfärdiga med sina masterstudier ifall detta klubbas igenom.

Varför inför de inte morötter istället? Typ stipendier/bonusar/skuldavskrivningför de som blir klara fort? Nej allt ska vara straff. Straffa de lata ungdomsjävlarna. De flesta av oss är ju redan från början livrädda för arbetslivet eftersom vi fått hoppet om att få jobba med studierelevanta saker utbankat genom flitig läsning av dagstidningar och jobbprognoser.

Dessutom, nationalstaten behöver ju skattebetalare. Och i dessa tider av ekonomiska omsvängningar är det komplett idioti att begränsa utbildningsmöjligheterna. Tidigare har Sveriges styrka varit vår förmåga att skola om de gamla hundarna till nya jobb när varven och volvo sviker.

Angry-nap.

Hannes sa...

Kan moderater inte tänka eller vad är problemet?